Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Το Κράτος...''εχθρός''!

''Συνοψίζοντας oφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο ελληνικός λαός εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια ήταν υποταγμένος στην κυριαρχία και στην αυθαιρεσία ξένων δυνάμεων. Δυνάμεων οι οποίες πoτέ δεν είχαν κατά νου το καλό του ελληνικού λαού, αλλά το καλό των δικών τους λαών ή δικά τους προσωπικά οφέλη.  Πάνω από δύο χιλιετίες οι Έλληνες είχαν μάθει ότι η κυβέρνηση ή το κράτος ήταν ο εχθρός.  Δεν ήταν πλέον υπόθεση του λαού (res publica)  αλλά ένα εχθρικό μόρφωμα το οποίο απέφευγαν με κάθε τίμημα.

(.....) Ο λαός φρόντιζε να τα έχει καλά μεταξύ του.  Βασιζόταν στους δεσμούς της οικογένειας και στο φιλικό περιβάλλον,  όπου ο ένας βοηθούσε,  υnοστήριζε και προστάτευε το άλλο όσο καλύτερα μπορούσε.  Έτσι μόνο τα έβγαζε πέρα. Δεν είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο πρότυπο συμπεριφοράς,  που γεννήθηκε από ανάγκη,  που είναι χαραγμένο στη συλλογική μνήμη εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια και το οποίο στιγμάτισε έναν ολόκληρο λαό,  μπορεί να αλλάξει σε μία μόλις γενιά (τριάντα πέντε χρόνια).''

Πηγή: Dirk Müller ''ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ'' (σελ. 50-51), εκδ. Λιβάνη

Θα μου πεις τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τη θεματολογία του blog; Υπομονή, θα δεις.....

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που αναφέρθηκα για πρώτη φορά στο θέμα των πεζοδρομίων στη ''Κίμωνος Βόγα'' και ειδικότερα πίσω από το διατηρητέο κτίριο του ΜΙΕΤ.



Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αλληλογραφίας (http://activethessaloniki.blogspot.gr/2015/11/blog-post_52.html) μεταξύ εμού και των υπηρεσιών του δήμου, έλαβα την απάντηση:

Το θέμα της τοποθέτησης αποτρεπτικών εμποδίων - δυστυχώς, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας - είναι οξυμένο και επιτακτικά αναγκαίο σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Η Υπηρεσία μας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει προτείνοντας και προγραμματίζοντας σχετικές επεμβάσεις, σύμφωνα όμως με τις προτεραιότητες και δυνατότητές της. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατασταλτικά από την Τροχαία, όπως και από την επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία (κυρίως κατόπιν καταγγελίας). Τέλος σας πληροφορούμε ότι, εφόσον υπάρχουν παρόδιοι ιδιοκτήτες (οικοδομών ή οικοπέδων), μπορούν με μιά απλή αίτηση στο Τμήμα Αδειών και Ελέγχου οδών της Υπηρεσίας μας, να λάβουν σχετική Άδεια τοποθέτησης αποτρεπτικών εμποδίων, με δική τους δαπάνη και προδιαγραφές του Δήμου μας.

 Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να γίνει. Η χωροθέτηση του δημόσιου χώρου και η τοποθέτηση αποτρεπτικών πασάλων είναι αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και όχι των δημοτών.

Πάμε παρακάτω τώρα.....

Μιλώντας με άνθρωπο του δήμου (δεν θα ήθελα να κατανομάσω στη παρούσα φάση) εξέφρασα τη διαφωνία μου με τη συγκεκριμένη λογική και επέμεινα ότι αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη και πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Mέσα στα πολλά ενδιαφέροντα που έμαθα (και δυστυχώς είναι άκρως ανησυχητικά ως προς τη λειτουργία και τον τρόπο κατασκευής των έργων), πήρα και την εξής απάντηση:

''Ενημερώθηκε τη Δευτέρα που είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Κιοσέογλου (εντεταλμένος για θέματα κατάληψης δημόσιου χώρου-Δημοτικής Αστυνομίας) για το πρόβλημα της κατάληψης του πεζοδρομίου, στην περιοχή που σχολιάζαμε. Με συνέστησε να πάρω στο τηλ. 2313 317930 που είναι ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της Δημοτικής Αστυνομίας και να αναφέρω την περίπτωση.''

Ας δούμε λοιπόν, γιατί επιμένω στη τοποθέτηση των πασάλων και γιατί πιστεύω ότι οτιδήποτε άλλο δεν θα φέρει αποτέλεσμα....  

Αυτός ο δρόμος είναι η ''Τάκη Οικονομίδη'', στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με αυτόν της Καλαμαριάς. Εκεί που είναι το ΙΚΑ Μαρτίου....Η εικόνα αυτή είναι πάγια εδώ και χρόνια.

Η δημοτική αστυνομία τοποθέτησε ταινίες επισήμανσης που ενημερώνουν ότι απαγορεύεται η στάθμευση. Δείτε το αποτέλεσμα:

Σε πολλές περιπτώσεις κατέβαινε ο συνοδηγός για να σηκώνει τη ταινία και να περάσει το αυτοκίνητο από κάτω
(12/05/2016)

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Μια εικόνα...χιλιάδες λέξεις!

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Οδός ''Τάκη Οικονομίδη'' (12/05/2016)

Νομίζω ότι οποιοδήποτε σχόλιο, δεν έχει κανένα νόημα.

Όλη η νεοελληνική νοοτροπία ''ζωγραφισμένη'' επάνω σε ένα πεζοδρόμιο. Ίσως έφτασε η ώρα που πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες έννοιες και συνήθειες όσο είναι καιρός....

Κωνσταντίνος Πέγκος


Σχόλια