Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Μικρό πάρκο ''Κρήτης''....

Μικρό! Όλα είναι σχετικά....

Μέσα σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη γειτονιά, που όλοι ψάχνουμε έστω ένα παγκάκι σε μέρος σκιερό να ξαποστάσουμε, αυτό το μικρό παρκάκι έχει άλλη, ‘’μεγάλη" διάσταση.

Περικλείεται από τις οδούς Κρήτης, Κατσαλη, Φιλελλήνων, Νάστου και αποτελείται από δύο μέρη: Ένα πλακόστρωτο και ένα με άμμο στο οποίο παλιότερα υπήρχε παιδική χαρά. Έχει αρκετά χρόνια που έχει αφεθεί στο έλεος του....Και τα τελευταία δύο έτη έχουν αφαιρεθεί οι κούνιες, ο μύλος και η τσουλήθρα που είχε. Ήταν βέβαια από πολύ πολύ καιρό σπασμένα ,σκουριασμένα, βρώμικα και ούτως ή άλλως δεν πλησίαζαν παιδιά λόγω της ακαταλληλότητας τους.



Πλησίαζαν όμως  κάτοικοι της περιοχής, οι λεγόμενοι "εκπαιδευτές" που έφερναν τα τετράποδα ζωάκια τους για "εκπαίδευση".(Ναι, για εκπαίδευση!) και φυσικά, όλη η περιοχή με την άμμο είχε μετατραπεί σε μία τεράστια υπαίθρια έκταση γεμάτη ακαθαρσίες. Δε τολμούσες να πατήσεις!

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν ,αφού πλέον έχει αφαιρεθεί όλη η παιδική χαρά ,η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική. Ξηλωμένη περίφραξη, ο χώρος με την άμμο γεμάτος περιττώματα και κάθε λογής σκουπίδια που ο κάθε ένας πάει και  αφήνει....Η εικόνα αυτή συναντάται και στην εξωτερική πλευρά του πάρκου. Σκουπίδια, κουρέλια, ξύλα, λάστιχα, ρούχα και ότι ο κόσμος δε θέλει πια το αφήνει εκεί να βρει την τύχη του! Και να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα! Υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο, όπου έχει γίνει τόπος σύναξης, συνεύρεσης η όπως λένε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς...παρεούλα!




Ναι, διαθέτει παρεούλα ενηλίκων! Ολοήμερη! Σε μία γωνιά λοιπόν του χώρου της άμμου, συγκέντρωσαν παλιόξυλα, παλιές καρέκλες, κασόνια, ένα πάγκο και  κάθε μέρα μαζεύονται σε αυτά οι "λάτρεις του πάρκου’’! Κάτοικοι της περιοχής που μαζεύονται εκεί κυριολεκτικά από το αξημέρωτο, που θεωρούνε το σημείο κτήμα τους και αν περάσεις από εκεί σε ρωτάνε και τι θέλεις!

Κάτοικοι,που ανάβουν εκεί φωτιές καίγοντας ό,τι άχρηστο βρουν γύρω τριγύρω, την ημέρα,κυριολεκτικά,ριζώνουν εκεί! Φωνάζουν, τραγουδάνε, μαλώνουν και ενίοτε πιάνονται και στα χέρια! Τους γνωρίζει όλη η περιοχή!

Η άμμος πάλι δίπλα τους, όπως και ο χώρος που την πλαισιώνει συνεχίζει να αποτελεί εστία ακαθαρσιών και μικροβίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πλακόστρωτο χώρο που είναι απεριποίητος, βρώμικος, επικίνδυνος λόγω των πολλών ανισόπεδων σημείων που έχει, λόγω των τρυπών που έμειναν ανοιχτές από δέντρα που αφαιρέθηκαν....



Τα παιδιά λοιπόν αφού δε μπορούν να παίξουν στην άμμο, περιορίζονται  σε τρέξιμο(αφού δε μπορείς ούτε ποδήλατο να κάνεις) στον χώρο του πλακόστρωτου. Πόσο κρίμα να μην έχει φροντίσει κανείς  γι' αυτό το όμορφο κατά τα άλλα  παρκάκι που τόσο έχει ανάγκη αυτή η γειτονιά...

Πόσο ντροπή, να μη σεβόμαστε τίποτα, να καταστρέφουμε όσα μας παρέχονται και αντί αυτού να φτιάχνουμε δικές μας, απαίσιες κατασκευές οπουδήποτε μας αρέσει και να τις θεωρούμε μετά και δικές μας...

Είναι άμεσα απαραίτητο να δει κάποιος το πρόβλημα, να σχεδιαστεί εκ νέου όλος ο χώρος πλακόστρωτου-παιδικής χαράς, να φτιαχτεί ξανά και να παραδώθει άρτιο,καινούργιο,καθαρό,σωστά οργανωμένο και δομημένο, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους δίνοντας τους χαμόγελα και "γλυκιά τροφή" για συναντήσεις και κουβέντες όμορφες!

Εύη Παπάζογλου/Active Thessaloniki

Σχόλια

  1. Ας αναλαβει επιτελους ο δημος να δωσει ζωη σαυτο το παρκο, οπου εγω περασα τα καλυτερα παιδικα μου χρονια, αντι να χτιζει τιχακια για τους καδους!!! Η ζωη των παιδιων και της γειτονιας μας ειναι σημαντικοτερη! τι ωραιοτερο να ακους παιδικες φωνες να διασκεδαζουν, αντι να ακους τους αχρειους και αργοσχολους να φωναζουν να μαλωνουν και να καταστρεφουν οτι εχει απομεινει απο αυτο το παρκο! Ας κινητοποιηθουν και οι γειτονες με καποιον τροπο αντι να το βλεπουν και να το προσπερνουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου