Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Ξέρεις κάτι ρε φίλε....Μακάρι ο νταλκάς μου, να ήταν τα (κακό) παρκαρισμένα στο Lidl....

Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε κάποιους, δεν κοιμάμαι και ξυπνάω με ένα...διπλο/κακό παρκαρισμένο στο μυαλό μου.

Έχω κι άλλα πολλά θέματα που θεωρώ ότι πρέπει να διορθωθούν και κάνω ότι μπορώ προς αυτή τη κατεύθυνση. Όπως ας πούμε αυτό: Το θέμα με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ.

http://activethessaloniki.blogspot.gr/2017/05/blog-post_10.html


Μετά από 9 μήνες (12/10/2016) από τη πρώτη απάντηση που έλαβα από το Α.Π.Θ.:



''Αγαπητέ κύριε Πέγκο ευχαριστούμε για την επικοινωνία,
το πρόβλημα που αναφέρεται μπροστά από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ (και όχι του ΤΕΦΑΑ) είναι αρκετά παλιό και έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες επιδιόρθωσης του πεζοδρομίου.
Ουσιαστικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά την κατασκευή του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ (2005-2009), όταν το πεζοδρόμιο έπαθε καθίζηση από συχνή διέλευση φορτηγών για την κατασκευή του κτιρίου. Από τότε το πλακόστρωτο είναι προβληματικό. Από όσο γνωρίζουμε έχουν γίνει 2 επιδιορθώσεις συγκεκριμένων  σημείων, μία το 2013 και μία το 2014.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων που παρατηρείται σε όλη την Πανεπιστημιούπολη τις καθημερινές, συνέβαλε στη δημιουργία της απαράδεκτης αυτής εικόνας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο χώρο, χρησιμοποιούν για στάθμευση δεκάδες αυτοκίνητα κάθε Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια αγώνων της  ομάδας καλαθοσφαίρισης του ΑΡΗ και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή.
 Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, ως ακαδημαϊκή μονάδα, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανακατασκευή του πλακόστρωτου, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΘ (τεχνική υπηρεσία) για την απαράδεκτη εικόνα.
 Όσον αφορά τη λειτουργία του προγράμματος των αθλητικών μας ακαδημιών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι διαθέτουμε συγκεκριμένο χώρο για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, ο οποίος δεν είναι parking και παρόλο που είναι περιορισμένος, εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος των γονέων. Πρόθεση μας είναι να διαθέσουμε τον νέο χώρο στάθμευσης, απέναντι από το ΠΓ (πίσω από τον πύργο του Παιδαγωγικού), στους γονείς, μόλις ο χώρος αυτός παραδοθεί από το πανεπιστήμιο και δώσει άδεια ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από τη εγκατάστασή μας, η οποία είναι στο κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να έχει εξαντλητικό χαρακτήρα. Πρόθεση μας είναι να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, ώστε να υπάρχει βιώσιμη κινητικότητα  από όλους. Προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει έλεγχος από την τροχαία, η οποία μέχρι στιγμής, δεν ελέγχει πανεπιστημιακούς χώρους. Φόβος μας είναι ότι η όποια ανακατασκευή, χωρίς έλεγχο και αστυνόμευση, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα, με αφορμή την επιστολή σας,  έγινε νέα επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ξανά το πρόβλημα.

Με τιμή
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ΑΠΘ''


και την ενημέρωση που έκανα προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, σήμερα (4/7/2017) έλαβα την κάτωθι επιστολή:

''Σχετικά με το παραπάνω αίτημα, σας ενημερώνουμε ότι το πεζοδρόμιο της οδού 3ης Σεπτεμβρίου από την πλευρά της Φοιτητικής Λέσχης, από το ύψος της οδού Εγνατίας έως την οδό Αγ. Δημητρίου, ανήκει στην ευθύνη συντήρησης του ΑΠΘ σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό (3046/304/1989 ΥΑ, ΦΕΚ 59Δ/3-2-1989) και συνεπώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι υπόχρεος για την συντήρησή του. Ωστόσο λόγω της υψηλής σημασίας του πεζοδρομίου για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων φοιτητών, του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και της Φοιτητικής Λέσχης και λόγω της επικινδυνότητας που διαπιστώσαμε, έχουμε προγραμματίσει και εντάξαμε την συντήρηση του συγκεκριμένου πλακόστρωτου σε επόμενο εργολαβικό έργο της Διεύθυνσής μας του Τ.Π. 2017 (Συντήρηση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων). 

Ως προς το θέμα της έκδοσης άδειας εισόδου-εξόδου από τον έναντι χώρο στάθμευσης του ΑΠΘ, σας ενημερώνουμε ότι με επιστολή μας ζητήσαμε από το ΑΠΘ να προσκομίσει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία για σταθμούς μεγάλου μεγέθους (άδεια ίδρυσης από τη Δ/νση Μεταφορών της ΠΚΜ) όπως απαιτείται για την προστασία πεζών και οχημάτων.

Τέλος η ενδιαφέρουσα πρότασή σας σχετικά με τη μετατροπή του πεζοδρομίου της 3ης Σεπτεμβρίου σε χώρο στάθμευσης με χρήση ασφαλτοτάπητα και ανάλογη διαγράμμιση για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, θα εξεταστεί από την Υπηρεσία μας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ, εφόσον μπορεί να εξασφαλιστεί προστατευμένη όδευση πεζών, επαρκής για το πλήθος των διερχομένων από το σημείο αυτό.''

Μένει να δούμε την (ανάλογη) συνέχεια.....Το πρώτο βήμα έγινε πάντως!

*. Θα ήθελα να διευκρινιστεί ότι στην πρόταση που έστειλα σχετικά με την ανακατασκευή του πεζοδρομίου μπροστά στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο επί της "3ης Σεπτεμβρίου", η εφαρμογή ασφαλτοτάπητα στη θέση των υπαρχόντων τσιμεντένιων πλακών αφορά την χρήση του πεζοδρομίου αποκλειστικά από τους πεζούς και σε καμία περίπτωση ως χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων ή μηχανών.

Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια