Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Ανακατασκευή κόμβου και κατασκευή νησίδας μπροστά στο ΠΑΜΑΚ

Τον Μάιο του 2017 διαβάζαμε:

''Την εκτέλεση και τον τρόπο δημοπράτησης του έργου «Ανακατασκευή κόμβου Εγνατίας – 3ης Σεπτεμβρίου» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 9ης τακτικής συνεδρίασης.

Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του κόμβου Εγνατίας – 3ης Σεπτεμβρίου και του τμήματος της Εγνατίας, μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Καυτανζόγλου, με τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας ασφαλείας και διευθέτηση της χάραξης των υφιστάμενων λωρίδων κυκλοφορίας, καθώς και την τροποποίηση ρύθμισης του φωτεινού σηματοδότη του κόμβου, με στόχο την ασφάλεια πεζών και οχημάτων.

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017, με προϋπολογισμό 126.000 ευρώ.
Η εκτέλεση θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και με εργολαβία κατόπιν Ανοικτού Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.''

Περισσότερα εδώ


Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε το όλο θέμα έχει ως εξής:

1. Ο διαγωνισμός έγινε την 20/07/2017.
2. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον ανάδοχο την 13/09/2017.
3. Υπήρξαν προσφυγές από συνδιαγωνιζόμενους σε διάφορες φάσεις, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν (δημοσίευση: 05/03/2018).
4. Λόγω της καθυστέρησης χρειάστηκε να ληφθούν οι (τυπικές αλλά αναγκαίες) αποφάσεις για μεταφορά πιστώσεων από το 2017 στο 2018.
5. Η σύμβαση υπογράφηκε την 18/05/2018..
6. Η προθεσμία περάτωσης του έργου ήταν η 20/08/2018 (3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης), αποφασίστηκε όμως παράτασή της μέχρι 17/11/2018, γιατί εκκρεμούν κυκλοφοριακές εγκρίσεις από Αποκεντρωμένη και Διεύθυνση Τροχαίας, ενώ κάποιες δυσκολίες φαίνεται να προκαλεί και το παρακείμενο εργοτάξιο του μετρό.

Συμπέρασμα; Οι δημόσιες συμβάσεις... αργούν.

Το νομικό πλαίσιο είναι σύγχρονο (ν.4412/16) και προβλέπει σχετικά γρήγορες διαδικασίες, όμως, ειδικά στην περίπτωση ενστάσεων/προσφυγών, η εκδίκασή τους αναπόφευκτα επιφέρει καθυστέρηση.

Διάστημα 7-8 μηνών από διαγωνισμό μέχρι την υπογραφή θεωρείται ρεκόρ.

Αναμένουμε λοιπόν....Ο Νοέμβριος κοντά είναι.

Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια