Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Πως η Ιταλία σχεδιάζει να καταπολεμήσει τους βανδαλισμούς των μνημείων

Οι φθορές και ο βανδαλισμός είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στα πολλά αρχαία πολιτιστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, αλλά η πρόληψή τους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή. Το ζήτημα έχει ξαναγυρίσει στο προσκήνιο μετά από δύο περιστατικά στο Κολοσσαίο της Ρώμης - ένα σπάσιμο και ένα γκράφιτι - το σαββατοκύριακο (*).

Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από την περιοχή και να σφίξει τον κλοιό γύρω από εκείνους που βρίσκονται πίσω από πράξεις βανδαλισμού. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν επιτήρηση «υψηλής τεχνολογίας» και αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους νόμους.

Πρόσθετο προσωπικό ασφαλείας έχει ήδη αναπτυχθεί σε χώρους όπως το Κολοσσαίο, καθώς η χώρα είναι σε εγρήγορση για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η τρομοκρατική προειδοποίηση της Ιταλίας παρέμεινε στο επίπεδο 2 - το υψηλότερο δυνατό χωρίς την άμεση επίθεση - μετά από τις επιθέσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο κατά το παρελθόν έτος.

Ωστόσο, η ενισχυμένη παρουσία ασφαλείας δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τους βανδάλους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η πόλη δεν διαθέτει τους πόρους για προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του πρωινού της Κυριακής, δύο μεθυσμένοι Βραζιλιάνοι τουρίστες σκαρφάλωσαν μια πύλη μήκους τεσσάρων μέτρων σε μια προσπάθεια να περάσουν το αρχαίο αμφιθέατρο - μια πράξη που άφησε έναν από τους τουρίστες με πολλά κατάγματα. Η αστυνομία κατηγόρησε τους τουρίστες για παραβίαση του χώρου.

Και το πρωί της Δευτέρας, το προσωπικό του χώρου είχε άλλο σοκ να αντιμετωπίσει, με τη μορφή γκράφιτι σε μια από τις στήλες κοντά στην είσοδο: η λέξη «morte» (θάνατος) είχε γραφτεί με μαύρη μπογιά.

Ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini περιέγραψε τον βανδαλισμό ως «προσβολή σε ένα μνημείο που είναι συμβολικό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» και ζήτησε αυστηρότερες ποινές για τους δράστες.

Εργάτες καθαρίζουν το μνημείο από τα graffiti
Η κυβέρνηση της Ιταλίας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προέβλεπε αυστηρότερες ποινές για τον πολιτισμικό βανδαλισμό και ο Franceschini εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το αδίκημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς ή των τοπίων θα επιφέρει την τιμωρία από τουλάχιστον ένα έτος σε ποινή φυλάκισης κατ 'ανώτατο όριο πέντε ετών.

Στο παρελθόν, οι δικαστές επιδίκαζαν πολύ αυστηρές ποινές σε όσους έκαναν βανδαλισμούς στο Κολοσσαίο, ενώ σε έναν ρώσο τουρίστα επιβλήθει πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ επειδή σκάλισε ένα γιγάντιο «Κ» σε έναν από τους πυλώνες του κτιρίου πέρυσι.

Εκτός από τις αυστηρότερες ποινές, οι βανδαλιστές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν και ένα πιο προηγμένο σύστημα επιτήρησης.

Ο επιθεωρητής του Κολοσσαίου Francesco Prosperetti, δήλωσε ότι παράλληλα με τα νέα μέσα ασφάλειας θα συνεργαστεί με την τοπική αστυνομία.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα πιο εξελιγμένο σύστημα CCTV (κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης) για την ανίχνευση οποιασδήποτε κίνησης - αλλά θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποφευχθεί η ενεργοποίησή τους από ζώα όπως αδέσποτες γάτες και πουλιά.

Η Prosperetti πρότεινε επίσης την ιδέα μιας "ζώνης χωρίς κίνηση" γύρω από ένα μέρος του Κολοσσαίου, το οποίο θα είναι αλυσοδεμένο και προστατευμένο με βιντεοεπιτήρηση.

(*). Ιανουάριος 2017

Κωνσταντίνος Πέγκος

Πηγή: https://www.thelocal.it/20170119/italy-steps-up-surveillance-and-punishments-for-monument-vandals

Σχόλια