Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ.....

Η σοβαρή βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, είχε ως αποτέλεσμα να μείνει (μέχρι και αυτή την ώρα, Σάββατο 31/3) η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό εκτός από κάποιες στιγμές της ημέρας που βλέπουμε νερό στις βρύσες (χωρίς πίεση) και τρέχουμε να γεμίσουμε λεκάνες και κατσαρόλες.... Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι μια σειρά έργων υποδομής αναγκαίων για την εξασφάλιση νερού παραμένουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. 

Δεν είναι άτοπο να συμπεράνουμε ότι η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι ''δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού της Θεσσαλονίκης''.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού της Θεσσαλονίκης καθώς και άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα. Οι όποιες τυμπανοκρουσίες της διοίκησης της ΕΥΑΘ για το γεγονός ότι καταγράφει και το 2017 κερδοφορία, καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και στην τελική δεν αφορούν την πλειοψηφία των κατοίκων (καταναλωτών, με όρους αγοράς) της Θεσσαλονίκης.


Η βλάβη στον αγωγό αποκαταστάθηκε χτες το μεσημέρι και τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ελέγχου και να υδροδοτήσουν τα νοικοκυριά της πόλης. Η τροφοδοσία του αντλιοστασίου γίνεται ομαλά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στον κεντρικό αγωγό, ωστόσο ο υγιεινολογικός έλεγχος και ο καθαρισμός του νερού επιβάλλεται να συνεχιστούν μέχρι να εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο όρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό που τροφοδοτεί το δίκτυο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είναι απολύτως ασφαλές.




Ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού (διατομής Φ1650), τροφοδοτεί με 80.000 - 90.000 κ.μ. νερού τη μέρα το δίκτυο της Θεσσαλονίκης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής τροφοδοσίας της πόλης. Πρόκειται για έργο μεγάλης ηλικίας, δεκαετιών, στο οποίο κατά καιρούς γίνεται συντήρηση, όμως ποτέ δεν σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί ένας δεύτερος εναλλακτικός αγωγός για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.


Χωρίς νερό παραμένουν σχεδόν όλες οι «δυτικές συνοικίες», δηλαδή περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά, Πεύκα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, Μετέωρα και Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά, ο Εύοσμος και οι Αμπελόκηποι αλλά και πολλές περιοχές στα ανατολικά όπως η Καλαμαριά, η Πυλαία, η Τούμπα, η Ανάληψη λένε το νερό... νεράκι. Ίδια εικόνα και στην περιοχή της Τούμπας, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής. 

Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΥΑΘ κ. Κρεστενίτη, ότι «Η αποκατάσταση της διαρροής με την αντικατάσταση σπασμένου τμήματος αγωγού, ολοκληρώθηκε και υπάρχει τροφοδότηση του δικτύου από την Αραβησσό. Η υδροδότηση της πόλης θα ομαλοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου», έμειναν απλώς...διαβεβαιώσεις. Αργότερα δήλωσε ότι, ''Η αποκατάσταση της παροχής στα σπίτια εκτιμάται ότι θα αρχίσει σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αν και η διαδικασία δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως το μεσημέρι.



Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι ο αγωγός βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα.

 Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι ο 40 και πλέον ετών αγωγός που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

 Παρά ταύτα, από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι έως τώρα δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για αντικατάσταση του αγωγού, με τον κ. Κρεστενίτη να αναφέρει απλώς πως η ΕΥΑΘ έχει εκπονήσει σχετική μελέτη και έχει ζητήσει πόρους από το ΕΣΠΑ ώστε να δρομολογηθεί το έργο.



Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είπε ο κ. Κρεστενίτης, η ΕΥΑΘ προσπαθεί να ελέγχει τακτικά τον αγωγό ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε διαρροή.



Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα.

Κωνσταντίνος Πέγκος


Σχόλια