Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Ο βήχας, ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται…

Αν εξαιρέσεις τον βήχα, από έρωτα και χρήμα προφανώς πάμε καλά. 

Καθημερινά δεκάδες ερωτικοί συμπολίτες μας στολίζουν τους δρόμους με τα παλιά τους στρώματα αφού έχουν εξαντλήσει τα προβλεπόμενα ¨χιλιόμετρα¨ τους. Μονά, διπλά, υπέρδιπλα στρώματα, υπερθεματίζουν το πόσο ερωτική πόλη είμαστε. Νέα στρώματα παίρνουν την θέση των παλιών που τοποθετούνται προσεκτικά στις γειτονιές της πόλης. Άλλες φορές αφήνονται όρθια σε τοίχους σπάζοντας το μονότονο μοτίβο των οικοδομών, ενώ άλλες φορές αφήνονται φαρδιά πλατιά στο έδαφος, προσφέροντας επιπλέον ώρες χαράς σε αδέσποτα αλλά και σε ανυποψίαστα παιδιά. Οι πιο περιβαλλοντικά ανήσυχοι τα τοποθετούν προσεκτικά δίπλα στους μπλε κάδους καθώς προηγούμενες απόπειρες να τα χωρέσουν μέσα σε αυτούς μάλλον απέτυχαν. Οι κάδοι αδειάζουν, γεμίζουν και τανάπαλιν, αλλά τα στρώματα παραμένουν για μέρες στην θέση τους. Ίσως γιατί περιμένουν να υιοθετηθούν από κάποιο περαστικό ή να περισυλλεγούν κάποια στιγμή από την αρμόδια υπηρεσία.



Πολλοί συμπολίτες μας είναι τόσο προνοητικοί που αφήνουν και το κρεβάτι μαζί με το στρώμα. Προφανώς αποσυναρμολογημένο  όπως μας έμαθε η περίφημη σουηδική εταιρεία, αλλά και μερικές φορές σπασμένο ώστε ο επόμενος ανάδοχος να μπορέσει να εξασκήσει τις ¨φτιάξτο-μόνος-σου¨ ικανότητές του.

Εκτός από κρεβάτια, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα και στους δρόμους, κάποιος μπορεί να βρει πολυθρόνες, καναπέδες, ολόκληρα σύνθετα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές! Λόγω της πρωτοφανούς ανάπτυξης τελευταία κυκλοφορούν και πολλά είδη υγιεινής, με τις τουαλέτες να έχουν την τιμητική τους σε κάθε γειτονιά που σέβεται τον εαυτό της. Το χρήμα που όπως είπαμε δεν κρύβεται, κυκλοφορεί στους ορόφους της πόλης, η οποία βιώνει ένα τσουνάμι ανακαινίσεων.
Έτσι έχουμε το μοναδικό προνόμιο να απολαμβάνουμε φανταστικές συνθέσεις μπάζων, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών και στρωμάτων, πολλές φορές συνοδευόμενων από όγκους κομμένων κλαδιών και όλα αυτά δίπλα μας και μάλιστα εντελώς δωρεάν!



Τέλος, επειδή η τέχνη βρίσκει έκφραση συνήθως μέσα στο σκοτάδι και την ησυχία, εάν πετύχετε κάποιον καλλιτέχνη πάνω στην δημιουργία, προσπαθήστε να μην τον ενοχλήσετε, εκτός και αν θέλετε να τον συγχαρείτε προκαταβολικά για τις εικαστικές του εναποθέσεις. Να θυμάστε ότι τέτοιοι street artists προτιμούν την ανωνυμία (βλέπε Banksy) και ζουν μέσω της προβολής του έργου τους. Οπότε μπορείτε να συμβάλετε και εσείς, διαδίδοντας τα έργα τους στην Active Thessaloniki, αλλά και στην Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (ή Διεύθυνση Αναγνώρισης και Διαχείρισης Αστικών Αριστουργημάτων).

(σημ. Οι φωτογραφίες είναι όλες τραβηγμένες από το ίδιο σημείο)

Κ.Σ.

Σχόλια