Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Βανδαλισμοί στον δημόσιο χώρο και τρόποι αντιμετώπισής τους

Οι όροι «βάνδαλος» και «βανδαλισμός» εισήχθησαν στο διεθνές λεξιλόγιο κατά τον Διαφωτισμό, όταν θεωρήθηκε ότι το γερμανικό φύλο των Βανδάλων (Vandals) ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή των αριστουργηματικών γλυπτών και κτηρίων της Αρχαίας Ρώμης κατά την επίθεσή τους στην πόλη το 455μ.Χ., κάτι που ιστορικά δεν είναι απολύτως ακριβές.

Αυτά ως προς τον εμπλουτισμό των εγκυκλοπαιδικών μας γνώσεων...Ας προχωρήσω όμως στα δικά μας...τα καθημερινά.

Παραβρέθηκα χθες (2/10) στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος ''Οι φίλοι της Νέας Παραλίας'', με σκοπό την ενημέρωση αλλά ακόμα περισσότερο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της πόλης όσον αφορά την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Παραλία, εξαιτίας της αδιαφορίας (όπως ανέφεραν) του δήμου Θεσσαλονίκης. Ακούστηκαν κάποιες προτάσεις, γνώμες, απόψεις αλλά απάντηση δεν δόθηκε.

Και ειδικότερα, απάντηση για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των βανδαλισμών στη πόλη, που σαφώς δεν αφορά μόνο την παραλία αλλά σπιθαμή αυτής της πόλης.


Σαφώς και η αντιμετώπιση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, κάθε άλλο....


Είναι μία προσπάθεια δύσκολη και δαπανηρή αλλά όχι μάταιη, εάν υποστηριχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και έχει τη στοιχειώδη συνδρομή από τον δήμο της Θεσσαλονίκης σε πρακτικό επίπεδο.

Οι τρόποι αποτροπής και αντιμετώπισης των βανδαλισμών είναι διεθνείς και όπου έχουν εφαρμοστεί έχουν αποδώσει:

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το φως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των βανδάλων. Η διατήρηση επαρκώς φωτιζόμενων περιοχών καθιστά δύσκολη τη διάπραξη των βανδαλισμών. Οι βάνδαλοι λειτουργούν κάτω από το κάλυμμα του σκότους. Στην αντίληψή τους, το φως είναι καλό μόνο αφού έχουν κάνει τη ζημιά, ώστε να δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το «κατόρθωμά» τους. Ο σωστός φωτισμός είναι το πιο εύκολο και σημαντικό βήμα στην πρόληψη του βανδαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές έντονης παραβατικότητας, είναι κατεστραμμένος ο φωτισμός.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΘΑΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας βάνδαλος είναι τα σπάσει τις λάμπες φωτισμού ή και ολόκληρα τα φωτιστικά. Με αυτόν τον τρόπο προχωρά στους βανδαλισμούς χωρίς να κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Το άθραυστο γυαλί και τα ανθεκτικά φωτιστικά εμποδίζουν τα σχέδια των βάνδαλων. Κανένα σύστημα δεν είναι εγγυημένο ότι θα αντέξει μία επίμονη επίθεση, αλλά όταν η καταστροφή των φώτων απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πολύ χρόνο, αποθαρρύνει τουλάχιστον τους ευκαιριακούς (νεαρούς) βάνδαλους που απλά εκτονώνουν τον θυμό τους χωρίς να είναι διατεθειμένοι να κινδυνεύσουν να συλληφθούν για την παράβασή τους. Στην Αθήνα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η τοποθέτηση ανθεκτικού φωτισμού στο Ζάππειο (με «φαναράκια» στα οποία τοποθετήθηκαν σιδερένιες προστατευτικές μπάρες) και στον κεντρικό στύλο φωτισμού της πλατείας Εξαρχείων ο οποίος υψώθηκε σε τριπλάσιο ύψος από το κανονικό, ώστε να μπορεί να σπάσει μόνο με πυροβολισμό.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΩΝ

Οι βάνδαλοι διαπράττουν τους βανδαλισμούς για να τους δουν οι άλλοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα tags, τα lettering και κάθε φύσεως μουντζούρες στους τοίχους. Η άμεση αφαίρεση των «αποδεικτικών στοιχείων» των πράξεών τους, ακυρώνει την επιβεβαίωση της  ματαιοδοξίας τους για τη δημιουργία «ονόματος» ανάμεσά στους κύκλους που κινούνται. Με άλλα λόγια, όταν το «έργο» τους δεν έχει διάρκεια, χάνουν το κίνητρο να το ξανακάνουν. Οι διεθνείς συστάσεις για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών προβλέπουν τον άμεσο καθαρισμό, επισκευή ή αφαίρεση των κατεστραμμένων αντικειμένων: «Μην τους αφήνετε να αισθάνονται την ευχαρίστηση να δουν το έργο τους. Βγάλτε το ή μετακινήστε το, το συντομότερο δυνατό».

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ANTI GRAFFITI

Η τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα να καλύπτονται οι τοίχοι με διαφανή υλικά αντιγκράφιτι ή και να βάφονται με μπογιές αντιγκράφιτι που προστατεύουν τις επιφάνειες, όχι από τις μπογιές και τα σπρέι αλλά από τα παραμείνουν οι μπογιές και τα σπρέι στους τοίχους. Δυστυχώς όμως το κόστος και η πρακτική εφαρμογή τους είναι δυσβάσταχτη για μικρά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Κάποια από αυτά τα υλικά απαιτούν ειδικά καθαριστικά για να φύγουν τα γκράφιτι τα οποία θα γραφτούν στους τοίχους, ενώ άλλα απαιτούν την κατοχή συστήματος πιεστικού νερού για την απομάκρυνση των μπογιών ή των σπρέι

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Οι περισσότεροι πολίτες δυστυχώς έχουν καθηλωθεί στο δόγμα «μην μπλέξω». Και όμως, μία διαμαρτυρία στον άνθρωπο που κάνει τον βανδαλισμό, ακόμα και η απλή δήλωση ότι «αυτό είναι το σπίτι / γειτονιά μου που αγαπώ» και «δεν θέλω να την καταστρέφεις / μουτζουρώνεις», στο 90% των περιπτώσεων θα αποτρέψει τον βάνδαλο να συνεχίσει το «έργο» του (σε περιπτώσεις μουτζουρώματος τοίχων). Το υπόλοιπο των περιπτώσεων καλύπτει η απειλή της κλήσης στην αστυνομία. Ο βανδαλισμός αποτελεί πταίσμα στο οποίο η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παρέμβει. Μπροστά την πιθανότητα καταδίκης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οικογένεια του βανδάλου θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς που έχει γίνει.



ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Ο εγωκεντρισμός, η ματαιοδοξία και η έλλειψη κοινοτικής συνείδησης είναι τα «καύσιμα» που οδηγούν νέους και νέες σε βανδαλισμούς. Ένας νέος που έχει συνείδηση του δημόσιου χώρου και του καθοριστικού ρόλου που παίζει στην ψυχολογία όλων των ανθρώπων που τον μοιράζονται, δεν θα προέβαινε ποτέ στην καταστροφή του με οποιαδήποτε πρόφαση εκτόνωσης, διαμαρτυρίας ή επιβολής της δικής του αισθητικής. Η λειτουργία χώρων αθλητισμού και πολιτισμού, πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις και δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς και ανάπτυξη της ιδέας του «μοιράζομαι» και «δραστηριοποιούμαι μαζί με άλλους ανθρώπους» αντί του «ιδιωτεύω» ή «περιχαρακώνομαι σε μια μικρή κλειστή ομάδα» είναι καθοριστικές τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών.


Η αδιαφορία σημαίνει αποδοχή και διαιώνιση του προβλήματος!
Είμαστε όλοι αποφασιστικά υπεύθυνοι για την εμφάνιση των πόλεων μας!

Αν κάποιος ξένος επισκέπτης επισκεφθεί μια οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα (ναι δεν έχει μόνο η πόλη μας την αποκλειστικότητα), θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων φαίνεται να έχουν μια μεγάλη αγάπη για αυτές τις παράξενες και δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν μουτζούρες στους τοίχους.

Πιθανότατα θα εκπλαγεί αν μάθει ότι, με εξαίρεση μια μειοψηφία, οι κάτοικοι αυτών των πόλεων δεν εκτιμούν με κανέναν τρόπο αυτή την εικόνα. 

Και επειδή ακούω πολλές φορές κάποιους να λένε, ότι είναι καλύτερα να δοθούν χώροι  σε ''ανήσυχα πνεύματα'' έτσι ώστε να εκτονώνονται και να εκφράζουν εκεί τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες...

Πλανώνται πλάνην οικτράν!

Με τέτοιες προτάσεις δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τους βανδαλισμούς. Πολλοί γκραφιτάδες (για να χρησιμοποίησω πιο καθημερινή γλώσσα) σκόπιμα θέλουν να κάνουν κάτι απαγορευμένο επειδή το χρειάζονται για το εγώ τους. Γι 'αυτό και θέλουν να κάνουν ''tag'' παντού. Έτσι, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν ποιος ήταν. 

Η ''γοητεία'' είναι να κάνεις κάτι απαγορευμένο και όχι υπό έλεγχο.

Θα κλείσω με μια δημοσίευση που βρήκα στο διαδίκτυο, από έναν ομογενή που επισκέφθηκε μετά από πολλά χρόνια την Αθήνα: 

''Μόλις επέστρεψα από ένα θαυμάσιο ταξίδι στην Αθήνα για να επανασυνδεθεί με τους Έλληνες συγγενείς μου μετά από 40 χρόνια. Τελευταία επισκέφτηκα το 1968-1969.

Τα πράγματα έχουν αναπτυχθεί πραγματικά στην περιοχή της Αθήνας, αλλά το κύριο αρνητικό που με ενόχλησε ήταν η επικράτηση του γκράφιτι που παραβιάζει παντού (π.χ. ψεκάζεται σε κτίρια).

Δεν φαίνεται να γίνεται κάτι γι 'αυτό. Δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί, νομίζω, τη βιομηχανία νούμερο 1 της Ελλάδας, το πρόβλημα του γκράφιτι δεν είναι ευπρόσδεκτο για τους τουρίστες, όπως συνήθως γίνεται από εγκληματικές συμμορίες, οπότε όταν οι άνθρωποι το βλέπουν, δεν αισθάνονται ασφαλείς. Και είναι κακό και για τις αξίες των ακινήτων.

Στην πόλη μου στο Riverside, Καλιφόρνια, έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με σθένος. Έχουν τηλεφωνική γραμμή τηλεφώνου 311 για να την αναφέρουν και μέσα σε μια ή δύο μέρες η πόλη στέλνει ένα πλήρωμα για να ζωγραφίσει πάνω από αυτό. Εκτός από την γραμμή κλήσης 311 προς το δημαρχείο, έχουν επίσης μια εφαρμογή smartphone, το iPhone και το Android, που ονομάζεται 311 και μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία με το τηλέφωνό σας και να αναφέρετε όλα τα είδη προβλημάτων στο δημαρχείο για να τα αντιμετωπίσετε όπως το ντάμπινγκ, προβλήματα με άστεγους, γκράφιτι, κλπ. Μέσω της εφαρμογής, παίρνετε μια πιο γρήγορη απάντηση την περισσότερη ώρα αντί να καλέσετε από όπου μπορούν να την διαβιβάσουν αμέσως στο κατάλληλο τμήμα για να χειριστούν το πρόβλημα.

Επίσης, στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες, το spraypaint μπορεί να πωληθεί μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Σε μερικές πόλεις, όταν πιάζουν ένα graffiti tagger, εκτός από τη φυλακή, κάνουν τους γονείς ή τον κηδεμόνα του δράστη να πληρώνουν για την εκκαθάριση.

Οι επιχειρήσεις με γκράφιτι στα κτίριά τους θα υποχρεωθούν να το καθαρίσουν, κλπ.

Και αν η Αθήνα έχει χαμηλά κεφάλαια, τότε αφήστε τους εθελοντές να καθαρίσουν το δρόμο από το δρόμο. Συχνά οι εταιρείες βαφών θα προμηθεύουν το χρώμα δωρεάν.''

Πληροφορίες από: huffingtonpost.gr (Δημήτρης Καλαντζής), www.klarschiff-kiel.de  

Προσαρμογή/έρευνα: Κωνσταντίνος Πέγκος






Σχόλια