Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Περί graffiti (και πάλι...) ο λόγος.....

Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, ότι η έκταση που έχει προσλάβει το φαινόμενο υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον στην Θεσσαλονίκη και αντιστρατεύεται την ευρύτερη προσπάθεια για διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και του επισκέπτη της πόλης.

Η ρύπανση δεν είναι τέχνη, ούτε δημιουργική έκφραση. Και οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής, στον τουρισμό και την πορεία αναζωογόνησης της πρωτεύουσας είναι μόνον αρνητικές.

Για την καλύτερη διαχείριση ενός τόσο εκτεταμένου προβλήματος χρειάζεται η συνεργασία όλων: του δήμου Θεσσαλονίκης, των ενεργών πολιτών, των επαγγελματιών, των κατοίκων, των χορηγών, των επιχειρηματιών. Όλοι μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε στη διατήρηση μιας καλής εικόνας της Θεσσαλονίκης, πρώτα για εμάς που ζούμε στην πόλη αλλά και για τους επισκέπτες της.

Το γκράφιτι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αποτελεί σε πολλές χώρες αξιόποινη πράξη καθώς θεωρείται καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας που δημιουργεί μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. το αποδεικνύουν ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες.

Το ανεξέλεγκτο γκράφιτι συνδέεται με την ευρύτερη υποβάθμιση περιοχών και αποδεδειγμένα συντελεί στη δημιουργία αισθήματος παρακμής και ανασφάλειας. ιδιαίτερο πρόβλημα και παράγοντα αισθητικής υποβάθμισης αποτελούν τα σημεία που είναι μουτζουρωμένα μόνο με υπογραφές, τα λεγόμενα tags.


Η δυσκολία στην αντιμετώπιση του φαινομένου έγκειται στο γεγονός ότι τα γκράφιτι δεν φεύγουν μόνα τους, αντιθέτως χρειάζεται αρκετός χρόνος και συχνά μεγάλη προσπάθεια για να αφαιρεθούν.

Μόνο μέσα από τη σύμπραξη Δήμου-Πολιτών μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των βανδαλισμών από γκράφιτι. Έχει αποδειχτεί ότι ο έγκαιρος και συστηματικός καθαρισμός μιας επιφάνειας οδηγεί μετά από κατά μέσο όρο 3 συνεχόμενους καθαρισμούς, στην οριστική απαλλαγή από περαιτέρω βανδαλισμούς.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Κάποιος που αποφασίζει να καθαρίσει μια επιφάνεια από γκράφιτι, αμέσως αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί. Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετωπίζουμε όταν πρόκειται για πορώδεις επιφάνειες όπως είναι οι άβαφοι τοίχοι από τσιμέντο, πέτρα ή τούβλο.

Η απομάκρυνση του γκράφιτι θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα καθώς είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί η βαφή πριν απορροφηθεί από την επιφάνεια. Για τον ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό απαιτείται η σωστή αναγνώριση της επιφάνειας που έχει υποστεί βανδαλισμό.



Όπου είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε μη τοξικά προϊόντα. Παίρνουμε μέτρα προστασίας (γάντια μιας χρήσης και προστατευτικά γυαλιά) όταν χρησιμοποιούμε επικίνδυνα και τοξικά υλικά. δοκιμάζουμε τη μέθοδο που θα επιλέξουμε σε μια μικρή επιφάνεια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αποτελεσματική και ότι δεν θα βλάψει την επιφάνεια.

Βαφή

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΒΑΜΜΕΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ

ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10€ / ΛΙΤΡΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ


Η πιο απλή μέθοδος εξαφάνισης των βανδαλισμών από τοίχους είναι η βαφή της επιφάνειας που έχει λερωθεί.

Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση μπογιάς ιδίου χρώματος με την επιφάνεια, ώστε να μην παρουσιάζονται μπαλώματα στον τοίχο τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα «χτυπήματα» από γκράφιτι.

Ιδανικά, αφαιρούμε όσο το δυνατό περισσότερο από το γκράφιτι πριν βάψουμε καθώς, για παράδειγμα, το χρώμα από μαρκαδόρους μπορεί να επανεμφανιστεί στην επιφάνεια αφού την βάψουμε. Πραγματοποιούμε δοκιμή σε μια μικρή επιφάνεια ώστε να σιγουρευτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. — Η επιλογή σκούρου χρώματος για όλη την επιφάνεια θα βοηθήσει στο να χρειαστούν λιγότερες στρώσεις μπογιάς για να καλυφθεί το γκράφιτι.

Πριν βάψουμε, σιγουρευόμαστε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή και στεγνή.

Αν η επιφάνεια έχει ήδη πολλά στρώματα μπογιάς, ίσως χρειαστεί να τρίψουμε.

Κοινά διαλυτικά χρωμάτων

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΛΕΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ 8€


Για την αφαίρεση των γκράφιτι μπορούμε να δοκιμάσουμε κοινά διαλυτικά χρωμάτων ή διαβρωτικά που διατίθενται σε καταστήματα χρωμάτων και εργαλείων.

Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή του προϊόντος, ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. — Τα περισσότερα διαλυτικά θα πρέπει να εφαρμοστούν στην επιφάνεια και να παραμείνουν λίγη ώρα, έτσι ώστε να διαλύσουν το χρώμα του γκράφιτι. — Στη συνέχεια θα πρέπει να τρίψουμε με μία πλαστική βούρτσα ή ένα σκληρό σφουγγάρι και να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα με ένα πανί εμποτισμένο με επιπλέον διαλυτικό.

TIP: Προσοχή! Τα διαλυτικά είναι πιθανό να αφαιρέσουν και την μπογιά που βρίσκεται κάτω από το γκράφιτι.

Σαπουνόνερο & βούρτσα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΛΕΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ 8€

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική όταν για τον βανδαλισμό της επιφάνειας έχει χρησιμοποιηθεί υδατοδιαλυτή μπογιά.

Διαλύουμε υγρό πιάτων μέσα σε νερό και με μία σκληρή νάιλον βούρτσα τρίβουμε καλά τα ίχνη από μαρκαδόρο ή σπρέι. Ξεπλένουμε τα ίχνη με ένα ψεκαστήρα ή με λάστιχο νερού. — Στη συνέχεια τρίβουμε τυχόν υπολείμματα με ασετόν ή οινόπνευμα.



Συρματόβουρτσα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ, ΚΡΑΣΠΕΔΑ, ΜΕΤΑΛΛΑ, ΛΕΙΕΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΞΥΛΙΝΟΙ ΦΡΑΚΤΕΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 6€
 
Μία αρκετά αποτελεσματική μέθοδος είναι το τρίψιμο με μια απλή συρματόβουρτσα.

Η μέθοδος αυτή είναι σίγουρο ότι θα αφήσει σημάδι στο σημείο που καθαρίστηκε, γι' αυτό θα πρέπει να επιλέγεται σε επιφάνειες που με τον καιρό μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Ξύστρα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ 1€

Μια ξύστρα για τζάμια μπορεί να φανεί αποτελεσματική σε λείες επιφάνειες.

Χρησιμοποιείται για την απόξυση του χρώματος από την επιφάνεια. Διατίθεται σε καταστήματα εργαλείων και χρωμάτων.

TIP: Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν θα προκαλέσει φθορά στην επιφάνεια.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Εκτός από τις απλές μεθόδους καθαρισμού τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας, υπάρχουν και συνεργεία τα οποία ειδικεύονται στην αφαίρεση των γκράφιτι, χρησιμοποιώντας επαγγελματικές μεθόδους και υλικά. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε στο διαδίκτυο με φράσεις κλειδιά όπως «αντι-γκράφιτι», «αφαίρεση γκράφιτι», «καθαρισμός από γκράφιτι», «συνεργείο καθαρισμού γκράφιτι», κ.ά. Εξειδικευμένα υλικά για την αφαίρεση του γκράφιτι μπορούμε να προμηθευόμαστε και οι ίδιοι από καταστήματα που διαθέτουν χρώματα και εργαλεία. σε κάθε περίπτωση όμως ένα εξειδικευμένο συνεργείο γνωρίζει καλύτερα ποια υλικά είναι τα καταλληλότερα για την εκάστοτε επιφάνεια και μπορεί να εξασφαλίσει έναν άριστο καθαρισμό.



Ειδικά αφαιρετικά Γκράφιτι

Πρόκειται για εξειδικευμένα χημικά σκευάσματα αφαίρεσης γκράφιτι, που ποικίλουν ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε και το είδος του γκράφιτι. Αν επιλεγούν σωστά, δίνουν άριστα αποτελέσματα.
 
Προσοχή: Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι τοξικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προφύλαξη.

Πλύση με πιεστικό μηχάνημα

Τα πιεστικά πλυστικά μηχανήματα χρησιμοποιούν νερό με πίεση για τον καθαρισμό από το γκράφιτι. Η πλύση μπορεί να συνδυαστεί επιπλέον και με κάποιο διαλυτικό.

Προσοχή: Παρόλο που αποδεικνύεται ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος, η πλύση με πιεστικό μηχάνημα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνεια.

Καθαρισμός με ύδρο-αμμοβολή και άλλους αποτριπτικούς παράγοντες

Ο συγκεκριμένος καθαρισμός πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού πλυστικού μηχανήματος το οποίο εκτοξεύει με πίεση ειδικό κονίαμα σε συνδυασμό με νερό και ενδείκνυται τόσο για σκληρές επιφάνειες (μπετόν, μέταλλο κ.α.), όσο και για πιο μαλακές και πορώδεις επιφάνειες όπως το μάρμαρο. Ανάλογα με τον εξοπλισμό και το μέγεθος των εκτοξευόμενων κόκκων μπορεί να προκαλέσει φθορά στις επιφάνειες.

Προσοχή: Η μέθοδος αυτή απαιτεί ειδικό συνεργείο καθαρισμού.


Τρόποι θωράκισης από γκράφιτι

Η αφαίρεση των γκράφιτι συχνά είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα προληπτικής προστασίας από τους βανδαλισμούς, ώστε ο καθαρισμός να γίνεται εξαιρετικά απλός.

Διατίθενται διάφανα υλικά επίστρωσης επιφανειών, γνωστά με την ονομασία «προστατευτικά από γκράφιτι» και αποτελούν ένα σύστημα προστασίας, που δεν καταστρέφει τα χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά των επιφανειών αυτών.

Τα προστατευτικά διακρίνονται στα θυσιαζόμενα και στα μόνιμα:
  • Τα θυσιαζόμενα είναι αυτά που απομακρύνονται με την αφαίρεση του γκράφιτι και πρέπει να εφαρμοστούν ξανά στην επιφάνεια.

  • Τα μόνιμα προστατευτικά δεν επηρεάζονται από την αφαίρεση του γκράφιτι. Μπορούν να καθαριστούν εκατοντάδες φορές με συμβατά προϊόντα, ανάλογα με το σύστημα συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής.

Επίσης: Πλέον διατίθενται στην αγορά και προστατευτικά τα οποία επιτρέπουν τον καθαρισμό μόνο με νερό και σφουγγάρι.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
 
Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποια επαγγελματική μέθοδο για τον καθαρισμό μιας επιφάνειας, το κόστος αφαίρεσης του γκράφιτι διαμορφώνεται ανάλογα με την δυσκολία της κάθε επιφάνειας. Παρακάτω αναγράφονται τα ενδεικτικά κόστη ανά βαθμό δυσκολίας.

Επίπεδο δυσκολίας  /  επιφάνειες  /  τιμή
Δύσκολες / μάρμαρο και πέτρα / 20 € / τ.μ.
Μέτριες / μπετόν και χρωματισμένο μέταλλο / 15 € / τ.μ.
Εύκολες / ανοξείδωτο μέταλλο,  σκληρό πλαστικό και γυαλί / 6 € / τ.μ.


  

Εφαρμογή προστατευτικών υλικών επίστρωσης  7 € / τ.μ.
Οι τιμές είναι ενδεικτικές.

Η τιμή καθαρισμού διαμορφώνεται και βάσει των τ.μ. της επιφάνειας. Από τις σοβατισμένες επιφάνειες με χρώμα δεν μπορεί να γίνει αφαίρεση του γκράφιτι χωρίς να επηρεαστεί το χρώμα του τοίχου.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ

  • Αναφέρω στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, όποιον βανδαλισμό διαπιστώνω σε δημόσιο κτίριο.
  • Τοποθετώ φωτισμό με αισθητήρες και περιποιούμαι το χώρο μου. οι φροντισμένοι και καλά φωτισμένοι χώροι είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν από γκράφιτι.
  • Φυτεύω αναρριχητικά φυτά σε τοίχους με μεγάλες επιφάνειες.
  • Αποθαρρύνω τους βανδαλισμούς από γκράφιτι επιλέγοντας σκούρα χρώματα για την πρόσοψη του κτιρίου μου. οι πολύ σκούρες επιφάνειες δεν αποτελούν ιδανικό «καμβά» καθώς δεν προσφέρουν την έντονη αντίθεση που ευνοεί τη γρήγορη και εύκολη «αναγνώριση» που αποζητά ο παραβάτης.
  • Διατηρώ απόθεμα μπογιάς του χρώματος της προσόψεως του κτιρίου μου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα μετά από βανδαλισμό.
  • Βοηθώ τους γείτονές μου να καθαρίσουν το χώρο τους, ειδικά αν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
  • Ενθαρρύνω και άλλους να κινητοποιηθούν απέναντι στους βανδαλισμούς από γκράφιτι.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τις υπηρεσίες του και σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες, εξειδικευμένα συνεργεία και χορηγούς, θα πρέπει να εφαρμόσει μια νέα εκστρατεία για την αφαίρεση των γκράφιτι σε εμβληματικά σημεία και δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της στρατηγικής αυτής θα είναι ο καθαρισμός και η διατήρηση υποδειγματικά καθαρών επιφανειών που, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν στη συνέχεια και σε άλλα σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα προβληθούν οι φορείς και ομάδες πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ενισχύεται έτσι μια νέα συλλογική κουλτούρα απέναντι στο δημόσιο χώρο.

Ο δήμος θα πρέπει επίσης να:

  • Ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη του καθαρισμού και παρέχει υποστήριξη με οδηγίες.
  • Παρέχει υποστήριξη σε ομάδες εθελοντών που επιθυμούν να οργανώσουν δράσεις καθαρισμού με ενημέρωση και με προμήθεια υλικών και πλυστικού μηχανήματος υψηλής πίεσης.
  • Επιπλέον, καθορισμένα σημεία μπορούν να παρέχονται από ιδιώτες που επιθυμούν την καλλιτεχνική παρέμβαση σε τυφλούς τοίχους και σε σημεία που αρμόζουν στο ρυθμό της πόλης.
  • Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε σχολεία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα σεβασμού του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου.

Κωνσταντίνος Πέγκος
(Πηγή/Προσαρμογή από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων)

Σχόλια