Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Άριστον μεν ύδωρ (*)

(*) «Το νερό είναι το άριστο», παρμένο από μια ωδή του Πινδάρου.

«Άριστον μέν ύδωρ, ο δέ χρυσός αιθόμενον πύρ άτε διαπρέπει νυκτί μεγάνορος έξοχα πλούτου»…

Δηλαδή: «Νερό! το πλέον ανεκτίμητο απ' όλα τά αγαθά!»

Ας έρθω όμως σε κάτι πιο κοντά στο σήμερα (σε σχέση με την εποχή του Πίνδαρου).....

Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο της ''Μακεδονίας'' της 9ης Ιουνίου 1978...
«Στην ελάττωση τής παροχετευομένης ποσότητας νερού, εξ αίτιας θολότητας αυτού στο υδραγωγείο τής περιοχής Αξιού», αποδίδει ο οργανισμός υδρεύσεως Θεσσαλονίκης την έλλειψη νερού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και αφήνει να υπονοηθεί ότι η ανωμαλία θα συνεχισθεί.



Η Ανακοίνωση του οργανισμού υδρεύσεως Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«Γνωστοποιείται ότι η ανωμαλία που δημιουργήθηκε στην υδροδότηση της πόλεως Θεσσαλονίκης οφείλεται στην ελάττωση της παροχετευομένης ποσότητας νερού εξ αίτιας θολότητας αυτού στο υδραγωγείο περιοχής Αξιού. Ο οργανισμός υδρεύσεως, διά της αρμόδιάς υπηρεσίας υγιεινολογικού και εργαστηριακού ελέγχου παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του νερού, ώστε να βρίσκεται εντός των υγειονομικών διατάξεων.

»Σέ περίπτωση πού διαπιστωθεί ακαταλληλότητα του νερού, τότε διακόπτεται η παροχή προς την πόλη και το νερό απορρίπτεται έκτος υδραγωγείου, έως ότου τούτο κριθεί υπό της αρμόδιάς υπηρεσίας κατάλληλο διά την κατανάλωσίν υπό του κοινού.

»Η έλλειψη αυτή νερού θα συνεχισθεί, σέ μικρότερο βαθμό, και μετά την αποκατάσταση της βλάβης, Θα εφαρμόζεται δε το πρόγραμμα διανομής πού δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της 3ης Απριλίου 1978. Παρακαλείται το κοινό ν' αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη του νερού, για να διευκολυνθεί η ομαλή υδροδότηση της πόλεως».

Εφημερίδα ''Μακεδονία'', 9/6/1978

Στο μεταξύ ο κοινωνικός σύνδεσμος κατοίκων περιοχής Εξοχών εξέδωσε ανακοίνωση, με την όποια εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία, για την σχεδόν ανύπαρκτη υδροδότηση των κατοίκων του συνοικισμού Χαριλάου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι του μεγάλου αυτού συνοικισμού στερούνται επί μέρες ολόκληρες το νερό, με αποτέλεσμα η αγανάκτησή τους να φθάσει στο κατακόρυφο.

Τέλος, με την ανακοίνωση, ζητείται η παρέμβαση όλων των αρμοδίων, για να ρυθμισθεί το θέμα της υδροδοτήσεως του συνοικισμού Χαριλάου.

Αυτά, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του....1978! Λίγες μόνο μέρες πριν το ''ταρακούνημα'' της 20ης Ιουνίου...

Σας θυμίζουν κάτι;

Κωνσταντίνος Πέγκος 

πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ψηφιακές Συλλογές, εφημερίδα ''Μακεδονία'' - φύλλο 9ης Ιουνίου 1978

Σχόλια